fredag 19 mars 2010

Grupptält

Har man behov av större tält för brukar man vara hänvisad till antingen gamla armétält, större tältkåtor exempelvis från Tentipi eller riktiga basecamptält som exempelvis Exped Pegasus, Hannah Bunkhouse, TNF 2 meter Dome eller Hilleberg Atlas. Den gemensamma nämnaren är att de allihop är ganska tunga, och flertalet är rejält dyra dessutom.

Men nu har Hilleberg lanserat ett nytt, enkelt grupptält som inte kostar skjortan. Hilleberg Altai heter skapelsen (med tillägget UL om man vill ha det i den lätta Kerlon 1200-väven). Det är alltså det gröna tältet på bilden nedan. Det är ju förstås inte heller särskilt avancerat, men med kan man ju inte räkna med till det priset. Hos Getout kan man köpa Altai för 6100 kr och Altai UL går loss på 8100 kr.


Sovplatser för minst 6 personer och sittplats för upp till 12 personer utlovas, detta med en vikt på endast 5,0 kg (vanliga Altai) eller 4,1 kg (Altai UL). Det framgår inte riktigt om tältstängerna ingår i den vikten, men hur som helst är vikten låg med tanke på volymen. Det ska också gå att använda exempelvis stavar eller skidor istället för tältstängerna, och då minskar man ju den vikt man måste bära med sig ännu mer.

Det ska på en gång framhållas att det kanske är orättvist att jämföra "riktiga" basecamptält med den enkla Altai, eftersom den sistnämnda varken har golv eller innertält och knappast klarar särskilt hårt väder. Men säkerligen finns det tillfällen då denna typ av enklare grupptält mycket väl räcker till, och då är det ju skönt att slippa belasta vare sig ryggen eller plånboken alltför mycket!

Som en liten brasklapp kan jag ju tillägga att till exempel Tentipi tillverkar lättviktsmodeller av sina kåtor, och de kan mycket väl anses vara ett alternativ till Hilleberg Altai.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar