onsdag 31 mars 2010

Radioaktiv klocka


I senaste nyhetsbrevet från Addnature marknadsför man en klocka som heter Navy Seals 3055 från Luminox. Det speciella med klockan är att den kan användas i totalt mörker utan vare sig extern ljuskälla eller att behöva trycka på en knapp på klockan för att belysa urtavlan. Istället innehåller klockans timmarkeringar och visare små konstant lysande kapslar. Dessa är fyllda med den radioaktiva gasen tritium och deras insida är belagda med ett lager av fosfor. Kapslarna lyser konstant eftersom tritiumgasens radioaktiva sönderfall orsakar en reaktion som får fosforbeläggningen att avge ett kraftigt sken.
Det här med en radioktiv klocka låter ju onekligen lite läskigt men det är inte så farligt som det låter. Tritiumgasen sönderfaller till helium och producerar endast ofarlig lågenergistrålning helt utan skadlig gammastrålning. Enligt tillverkaren ska kapslarna lysa i minst tio år utan att skenet försämras märkbart. Därefter avtar det men ska ändå vara gott nog att använda i omkring 20 år.


Jag har faktiskt själv haft en klocka av den här typen från Tracer och kan intyga att de fungerar riktigt bra. Skenet är ordentligt starkt och kan t.o.m. användas som nödbelysning på några få centimeters avstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar