fredag 11 juni 2010

Gasfylld väst

En av trenderna inom outdoor-branchen är högteknologiska plagg med förmåga att skifta egenskaper som exempelvis isoleringsgrad och fuktgenomsläpp enligt bärarens önskemål. Det USA-baserade företaget Klymit har lanserat ett utbud av förstärkningsplagg i form av västar där man använder ädelgaser som isoleringsmaterial istället för dun eller syntetfiber.


Flaggskeppet i kollektionen är västen Double Diamond Fördelarna med gas jämfört med klassiska isolatorer är att plagget blir mycket lättare samtidigt som man får en mycket bra isoleringsförmåga. I motsats till dun behåller också gasen sin isolerande förmåga även om plagget blir blött. Med hjälp av små gasbehållare och ventiler på västen kan bäraren själv justera graden av isolering enligt sina egna önskemål. Det skulle verkligen vara roligt att prova ett plagg av den här typen för att se hur det står sig mot mer traditionella plagg. Man undrar ju till exempel hur den gasfyllda västen känns att bära. Risken finns ju att det känns som att ha flytväst på sig.

2 kommentarer:

  1. jag har en "föregångare" till denna från Peak, minns inte vad den heter men den blåser man upp med ett munstycke, fungerar faktiskt riktigt bra. detta med gasbehållare känns dock lite extremt. man kan ju knappast komprimera gasen igen utan det är väl snarare så att man släpper ut den när man vill "lätta på trycket", känns mycket omiljövänligt.

    SvaraRadera
  2. Ja jag håller med dig om att det inte känns speciellt miljövänligt. Man kan ju tycka att det borde funka lika bra med luft...

    SvaraRadera