måndag 8 april 2013

Funderar du på att köpa transceiver?

Innevarande skidsäsong börjar så smått lida mot sitt slut och genast sätter prylnörden i mig igång med att fundera på vad jag vill köpa inför nästa säsong... Den listan kan givetvis göras oändligt lång, fattas bara annat, men eftersom jag vill satsa ännu mer på toppturer och offpiståkning känner jag att jag måste skaffa mig ordentlig säkerhetsutrustning.

Vad är då säkerhetsutrustning i detta sammanhang? Den allra viktigaste pusselbiten är förstås kunskap så att man inte utsätter sig för onödiga risker. Men utöver det så brukar man prata om transceiver (radiomottagare/sändare), sond (hopfällbar pinne) och spade (självförklarande hoppas jag). Har man denna grundutrustning, samt ser till att träna så att man vet hur grejorna fungerar, så har man en bra grund att stå på.

Exempel på transceiver: Mammut Element Barryvox
Exempel på transceiver
Sonden och spaden är förstås viktiga, men den tekniskt mest avancerade (och därmed prylmässigt intressanta) produkten är transceivern. Kortfattat kan den beskrivas som en kombinerad radiosändare och mottagare, därav namnet (transmitter/receiver).

När man åker sätter man transceivern i sändläge, och skulle det gå en lavin där någon blir begravd ställer alla andra om sina apparater till mottagarläget, dvs sökläget. När man kommit så nära man kan med transceiverns hjälp är det dags att plocka fram sonden, och när man väl hittat personen så gräver man. Voilà!

Att köpa en transceiver kräver förstås, i likhet med alla andra större inköp, att man bedömer vad man behöver för funktioner och sedan sätter sig in i vad som finns på marknaden och jämför de olika modellerna. Även om detta inte är någon jättebransch så finns det ändå tillräckligt många tillverkare och modeller för att det ska kännas bökigt...

Då kan det ju kännas skönt att det finns andra personer som redan ägnat en massa tid åt att göra tester och jämförelser, så slipper man själv. Jag vill därför rekommendera BeaconReviews.com som har gjort just detta! Tyvärr lämnar designen på sajten en del övrigt att önska, men innehållet är det inget fel på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar